Kaminske peči

Varno kurjenje v zaprtih prostorih

V praktično vsakem okolju lahko odprti ogenj predstavlja veliko nevarnost. Še posebej pa to seveda velja za stanovanjske prostore in podobne zaprte prostore, ki niso bili izdelani z namenom kurjenja v notranjosti. Vseeno takšne prostore pogosto opremimo z izdelki, kot so kamini in kaminske peči. Na ta način lahko varno kurimo, a le, če posvetimo varnosti in zaščiti pred morebitnim požarom dovolj pozornosti. Pravočasno je treba pomisliti na možne nezgode in poskrbeti za preventivno zaščito.

Varnostni dodatki za kamin

Kamini in kaminske peči so že v izhodišču dovolj dobro zavarovani pred požarom in bodo svoje delo opravili zanesljivo in varno. To pa ne izključuje nesreč in celo nezgod, ki so posledica nepazljive uporabe kaminov. Kaj hitro se lahko zgodi, da pri kurjenju zagrešimo kakšno napako, ali pa se zaradi drugih dejavnikov pojavijo kakšne nevšečnosti. V teh primerih pridejo še kako prav nekateri dodatki za kamin, ki lahko v končni fazi odločajo celo o življenju in smrti.

En izmed najbolj ključnih elementov varnostne opreme za kurjenje v zaprtih prostorih je detektor ogljikovega monoksida. Monoksid je strupen plin, ki nima barve in vonja. Sprošča se pri kurjenju, če iz kakršnega koli razloga uhaja v stanovanjski prostor pa lahko ogrozi življenja stanovalcev. Med dodatki za kamin torej najdemo detektorje, ki zaznajo prisotnost plina in na to opozorijo.

Kaminske peči in kamine običajno opremimo še z drugo preventivno opremo. En uporaben kos opreme je negorljiva podlaga, ki se namesti okoli kamina. Ta nudi zaščito tal in tudi preventivno zaščito pred požarom. Običajno gre za podlago iz kaljenega stekla ali podobnih materialov.

Med dodatki za kamin, ki služijo varnosti in zaščiti pred požarom, pa seveda najdemo tudi gasilne aparate. Tudi doma je pametno imeti pri roki gasilni aparat, ki bo prišel še kako prav, če uide kakšna nezgoda izpod nadzora.

Dodaj odgovor