psihoterapija3

Psihoterapija

Včasih nam stvari gredo narobe in se hitro izgubimo v lastnih misli ter ne najdemo poti nazaj, pravih odgovorov, ipd. Seveda to zelo slabo vpliva na naše življenje in zdravje, zato je v določenih primerih nujno potrebna psihoterapija.

Kdaj potrebujemo strokovno pomoč?

Velikokrat se upiramo misli, da nam je potrebna pomoč psihoterapevtka, čeprav je seveda to v določenih primerih lahko najustreznejša in najučinkovitejša rešitev. Namreč, lahko da nam bo zgolj pogovor rešil vse in niti ni potrebno veliko, da pozdravimo svoje psihično stanje. Seveda je to odvisno od intenzivnosti in seveda tudi od psihoterapevta. Psihoterapija ne pomeni, da smo »nori« in prav zaradi tega veliko ljudi okleva ter se izogiba psihoterapiji. Pomeni le to, da potrebujemo pogovor z nekom, ki nas bo znal poslušati in nam pomagati s pogovorom priti do zadovoljstva. Vsekakor je težko, če smo v tem sami ali pa nimamo prave pomoči, zato je nujno, da si jo omislimo v trenutku, ko začnemo razmišljati o tem, da nam je potrebna strokovna pomoč.

Kako poteka psihoterapija?

Ko smo naredili korak zase in si priznali, da potrebujemo strokovno pomoč, je sedaj čas, da si poiščemo psihoterapevtka, ki bo najhitreje in najučinkoviteje priskočil na pomoč. Najprej se bomo dogovorili za obisk, pogovor, v katerem bo ta znal presoditi naše stanje in najverjetneje vsaj začetne potrebe. Kasneje z dogajanjem pa še vse ostalo. Psihoterapevti so strokovnjaki, ki bodo s svojim znanjem točno presodili način pomoči. So tisti, ki nas bodo poslušali in nam velikokrat pokazali razsvetljenje, pomoč in na novo zadovoljstvo. Resnično lahko močno vplivajo in izboljšajo naše stanje. Kako dolgo bo terapija trajala, pa je seveda odvisno od težave, katero imamo in tudi od našega sodelovanja. 

Za katerega psihoterapevta se odločiti?

Ko je psihoterapija naša rešitev, je psihoterapevt tisti, ki nam bo pomagal, zato je dobro, da se odločimo za nekoga, ki bo v nas prebudil zaupanje.

Dodaj odgovor