Pravilna skrb za fotografije

Na fotografijah ujamemo nepozabne trenutke, ki ne smejo zbledeti iz spomina. Prav zato si pomagamo z barvitimi podobami, ki jih spravljamo v albume ali razstavimo po hiši. Da bi fotografije uspešno ohranjale naše najbolj neprecenljive spomine, pa moramo zanje pravilno skrbeti.

Okvirjanje fotografij

OkvirjiNajveč lahko za fotografije naredimo z okvirjanjem. Dobri okvirji celovito zaščitijo fotografije in poskrbijo za praktično neomejeno življenjsko dobo, če seveda fotografije tudi primerno shranjujemo. Za ta namen je treba izbrati okvir, ki bo zaščitil tudi površino fotografije, ne le robove. Poleg tega je pomembno, da je ta zaščita kakovostna, primerna okoliščinam – lahko gre za pravo steklo, pogosteje pa se v ta namen uporabljajo drugi materiali. Okvirji učinkovito preprečujejo poškodbe, do katerih lahko pride zelo hitro. Fotografije bodo na varnem pred praskami, trganjem in drugimi mehanskimi poškodbami, pa tudi pred vodo in drugo vlago, morda celo pred ognjem. Predvsem pa je pomembno, da fotografije zaščitimo pred UV svetlobo, ki povzroči bledenje barv. Če razstavljamo fotografije na prostem ali v hiši, kjer jih osvetljuje neposredna sončna svetloba, pridejo v poštev okvirji, ki preprečujejo škodljiv učinek UV sevanja.

Album

Okvirjanje fotografij seveda ni edina rešitev. Fotografije lahko pospravimo na varno, običajno za to uporabimo album, kamor elegantno shranimo večje število fotografij. Ta opcija ima še druge prednosti, lahko na primer oblikujemo zbirke fotografij ali pa podobe obogatimo še s pripisi in drugimi dodatki. Okvirji v tem primeru niso potrebni, saj fotografije vstavimo neposredno v album, kjer bodo na varnem. Če album shranimo v primerno okolje, bo življenjska doba fotografij zelo dolga, res pa je, da okvirjanje fotografij na drugi strani omogoča enostavno razstavljanje fotografij, ki jih lahko redno občudujemo. Album bomo odprli le občasno, kar pa je lahko vseeno dovolj, da osvežimo spomine in spet v misli prikličemo čudovite trenutke iz preteklosti.

Dodaj odgovor