Papir za inkjet

Pravi papir za naš tiskalnik

Izbiri papirja je pametno nameniti vsaj minimalno pozornost. Pri domačem tiskanju z brizgalnim tiskalnikom sicer ne moremo nič zgrešiti, le pravi format moramo zadeti, kar pa ni težko, saj je velika večina pisarniškega papirja na voljo prav v kompletih listov formata A4. Več težav lahko pričakujemo pri uporabi drugačnih tiskalnikov, že pri pisarniških laserskih napravah se lahko pojavijo pomisleki.

Papir za inkjet in laser

Tiskalnike v grobem delimo na brizgalne in laserske, različni tehniki tiskanja pa zahtevata tudi različen papir. V nekaterih primerih distinkcija sicer ne vpliva bistveno na to, kako se bo obnesel papir, a vseeno je smiselno izbrati papir za inkjet za brizgalne tiskalnike ter papir za lasersko tiskanje za laserske tiskalnike. Papir za inkjet je prilagojen brizgalnemu tiskanju. Pri tej tehniki tiskalnik na papir preslika motiv z drobnimi kapljicami črnila, ki jih papir vpije. Za optimalen prenos barve na papir skrbi premaz na površini papirja, ki uravnava vpijanje barve v papir. Lasersko tiskanje deluje na drugačen princip, gre za preslikanje s pomočjo tonerja, ki se na papir nanese z lasersko toplotno obdelavo. Papir za inkjet se lahko v laserskem tiskalniku celo stopi, vsekakor pa premaz za vpijanje barve ne bo prav nič koristil. Tak papir lahko tiskalnik tudi poškoduje, zato se za lasersko tiskanje večinoma priporoča poseben papir. Lahko pa laserski papir brezskrbno uporabljamo v brizgalnem tiskalniku, čeprav pride do drobnih razlik v kakovosti natisa.

Ploter papir

Vsekakor je treba glede na tiskalnik izbrati tudi dimenzijo papirja. A4 format za običajne tiskalnike je najbolj pogosta izbira, a tudi ploter papir gre dobro v prodajo. Tak papir se uporablja za tiskanje v večjih formatih oziroma dimenzijah, običajno pa se prodaja kar v rolah z več deset metri dolžine. Ploter papir je primeren za uporabo v naprednih tiskalnikih, ploterjih in kopirnih strojih, zato je dodatna količina zelo dobrodošla.

Dodaj odgovor