Otroški ležalniki so nekakšna posteljica

Otroški ležalniki so nekakšna posteljica, katero lahko uporabljamo v prvih mesecih otrokovega življenja.

Otroci so takoj po rojstvu zelo občutljivi, hkrati pa je to obdobje, ko so tudi najbolj pridni in prilagodljivi. V kolikor jih v tem času navadimo, da ne bodo ves čas potrebovali naše bližine smo vsekakor zmagali. Otroški ležalniki so tisti, ki staršem nudijo ravno tisto kar v tem času iščejo. Omogočajo, da lahko otroka za nekaj časa položijo v varno zavetje in mu omogočijo, da se lahko v miru naspi, ob vsem tem pa je obdan z mehko blazino in varno pritrjen v njeni notranjosti. Poškodbe ali kakšne druge težave so seveda izključene, saj varnostni pas prilagodimo otrokovim potrebam.

Otroški ležalniki so po svoji obliki zelo podobni gugalnikom, bistvena razlika med njimi je ta, da se gugalniki zibljejo oziroma gugajo, ležalniki po te funkcije nimajo in služijo predvsem kot nekakšna prenosna posteljica v katero lahko damo otroka, da mirno počiva. Prav to zibanje ali guganje je tisto, kar loči gugalnik in ležalnik in zaradi česar je prilagojeno njuno ogrodje. Ogrodje ležalnika je tako prilagojeno temu, da lahko otrok leži in se pri tem ne more na kakrni koli način izviti iz varnostnih pasov ali pasti.

Ležalnik ima možnost, da ga lahko prenesemo in položimo na pult, pomembno je, da stoji na ravni podlagi in da se ne more prevrniti. Prav tako imajo podobno ležalniki za dojenčke, kakor otroški gugalnik dodane različne igrače, katere visijo nad otrokom in katere ga lahko nekoliko zamotijo, a to nikakor ni pravilo. Na tržišču lahko najdemo tudi gugalnike, ki so povsem preprosti in nimajo ničesar, kar bi lahko otroka med spanjem motilo, saj vsi niso prepričani, da so te plišaste lutke resnično tisto, kar otrok potrebuje v času počitka.

Ležalniki za dojenčke so namenjeni predvsem otrokom, ki so zelo mirni, ki lahko hitro zaspijo, brez kakršne koli animacije, medtem ko so gugalniki namenjeni otrokom, ki so nemirni in za počitek potrebujejo vzpodbudo, torej zibanje ali nihanje. Značilno je namreč, da zibanje odpravlja nemirnost, da daje občutek lahkotnosti in tako otroške možgane pripravi do tega, da se hitreje pomirijo in zaspijo. Njegov spanec je tako veliko močnejši in pogosto tudi daljši. Nekateri starši, ki so imeli zelo nemirne otroke, katere so težko uspavali, so celo prepričani, da so gugalniki tisti, katerim se lahko zahvalijo, da so otroci mirno zaspali in ni bilo pretiranega joka in vreščanja. Glede na konstrukcijo so ležalniki tisti, ki so po višini nekoliko nižji, gugalniki so višji, saj potrebujejo nekoliko močnejše ogrodje, da lahko otroka zibajo oziroma gugajo.

Ležalniki slednjega ne potrebujejo. Kaj dejansko bodo kupili starši je odvisno od potreb njihovega otroka, vsekakor je smiselno, da se pripomoček kupi po rojstvu otroka, ko dejansko vidimo, kakšen je otrok in kaj bomo potrebovali. Vsekakor pa nu nujno, da bo otroški ležalnik ali otroški gugalnik tisto kar bo otork z veseljem sprejel. Še vedno obstaja možnost, da si bo želel materina objema in pestovanja pred spanjem.

Ležalniki za dojenčke so zelo priročni, a kupite jih po rojstvu otroka, ko vidite če ga sploh potrebujete.

Dodaj odgovor